Reasoning Questions – Syllogism Set 45

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

(Direction 1 – 10): In the question below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

  1. Statements:
    Some physics is English.
    No English is maths.
    All maths are economics.
    Conclusions:
    I. Some physics is not maths.
    II. Some English can be economics.
    III. Some economics is not English.
    1) If only conclusion II follows
    2) If both conclusions II and III follow
    3) If both conclusions I and III follow
    4) If both conclusions I and II follow
    5) If all conclusions follows
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If all conclusions follows
    Solution:
    Syllogism Q1
  2. Statements:
    Some red are blue.
    All white are blue.
    All yellow are red.
    Some white are orange.
    Conclusions:
    I. Some white are yellow.
    II. Some orange are definitely red.
    III. At least some blue are orange.1) If both conclusions I and III follow
    2) If only conclusion III follows
    3) If both conclusions I and II follow
    4) If both conclusions II and III follow
    5) If all conclusions follows
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only conclusion III follows
    Solution:
    Syllogism Q2
  3. Statements:
    No leader is voter.
    Some leaders are beautiful.
    Some voters are ugly.
    All beautiful are nice.
    Conclusions:
    I. All leaders are beautiful.
    II. Some beautiful are definitely not voters.
    III. Some ugly are definitely not beautiful.1) If only conclusion II follows
    2) If both conclusions I and III follow
    3) If both conclusions II and III follow
    4) If all conclusions follow
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only conclusion II follows
    Solution:
    Syllogism Q3
  4. Statements:
    Some cars are buses.
    All cars are scooters.
    No scooter is a truck.
    Conclusions:
    I. No truck is a car.
    II. Some trucks are buses.
    III. Some buses are cars.
    IV. Some scooters are buses.1) Both I and III follow
    2) Both II and III follow
    3) I, III and IV follow
    4) Both II and IV follow
    5) All follows
    Answer & Explanation
    Answer – 3) I, III and IV follow
    Solution:
    Syllogism Q4
  5. Statements:
    Some leaders are voters.
    All donkeys are monkeys.
    Some voters are not donkey.
    Conclusions:
    I. Some voters are not monkey.
    II. Some monkeys are not donkey is a possibility.
    III. Some monkeys are leaders.1) Only I follows
    2) Both I and II follow
    3) Only II follows
    4) Both I and III follow
    5) Only III follows
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Only II follows
    Solution:
    Syllogism Q5
  6. Statements:
    All blue are green.
    Some yellow are green.
    All red are yellow.
    Conclusions:
    I. Some red are blue.
    II. All red are blue.
    III. All blue are yellow.
    IV. Some green are red.1) All follow
    2) Both I and II follow
    3) Either I or II follows
    4) Only III and Either I or II follows
    5) None follows
    Answer & Explanation
    Answer – 5) None follows
    Solution:
    Syllogism Q5
  7. Statements:
    All perks are fees.
    Some wages are fees.
    All comforts are wages.
    Conclusions:
    I. Some comforts are perks.
    II. All comforts are perks.
    III. All perks are wages.
    IV. Some fees are comforts.1) All follow
    2) Both I and II follow
    3) Either I or II follows
    4) Only III and Either I or II follows
    5) None follows
    Answer & Explanation
    Answer – 5) None follows
    Solution:
    Syllogism Q6
  8. Statements:
    No child is grown.
    Some grown are old.
    All grown are elders.
    Conclusions:
    I. Some elders are old.
    II. No old is elder.
    III. Some old being children is a possibility.1) Only I follows
    2) Both I and III follow
    3) Only III follows
    4) All follows
    5) Only II follows
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Both I and III follow
    Solution:
    Syllogism Q8
  9. Statements:
    All hills are mountains.
    Some rocks are mountains.
    All rocks are ropes.
    Conclusions:
    I. All hills are ropes.
    II. No hill is a rope.
    III. Some ropes are definitely hills.1) Only I follows
    2) Either I or II follows
    3) Only III follows
    4) Either II or III follows
    5) Only II follows
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Either II or III follows4) Either II or III follows
    Solution:
    Syllogism Q9
  10. Statements:
    Some risks are stocks.
    All risks are defaults.
    No default is a debt.
    Conclusions:
    I. No debt is a risk.
    II. Some debts are stocks.
    III. Some stocks are risks.
    IV. Some defaults are stocks.1) Both I and III follow
    2) Both II and III follow
    3) I, III and IV follow
    4) Both II and IV follow
    5) All follows
    Answer & Explanation
    Answer – 3) I, III and IV follow
    Solution:
    Syllogism Q10
error: Alert: Content is protected !!