Reasoning Questions – Syllogism Set 46

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

(Directions 1 – 10): In the questions below are given some conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions. Assume the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

  1. Conclusion – Some Red are Blue. Some Green are not Red.
    Statement I – No Yellow is Black. All Black is red. Some blue is yellow. Some black are green.
    Statement II – No black is yellow. All blue is red. Some blue is yellow. Some black are green.
    Statement III – All red is blue. Some blue is black. Some yellow are green. Some black is yellow.
    Statement IV – All red is blue. Some blue is yellow. No red is black. Some black are green.
    Statement V – Some blue is red. No blue is black. Some black is yellow. Some black are green.
    1) Only Statement I
    2) Only Statement II
    3) Only Statement III
    4) Only Statement IV
    5) Only Statement V
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Only Statement IV
    Solution:
    Syllogism Q1Syllogism Q1(2)Syllogism Q1(3)Syllogism Q1(4)
  2. Conclusion– No hills can be mountains. Some snow are Cars.
    Statement I– Some hill is snow. No snow is winter. Some winter is Car. Some hills are mountains.
    Statement II-Some hills is snow. Some snow are Cars. All Cars are winter. Some mountains are snow.
    Statement III– All winter is Car. No Car is mountain. Some hills are mountains. Some hill is snow.
    Statement IV– All mountains is Car. Some hills are Cars. All hill is winter. No snow is winter.
    Statement V– No mountain is hill. Some hills are winter. Some winter is Car. Some snow are cars.
    1) Only Statement I
    2) Only Statement II
    3) Only Statement III
    4) Only Statement IV
    5) Only Statement V
    Answer & Explanation
    Answer – 5) Only Statement V
    Solution:
    Syllogism Q2Syllogism Q2(2)Syllogism Q2(3)Syllogism Q2(4)
  3. Conclusion: I. Some colour are black.
    II. All brown are pink.
    Statements:
    1) No pink is black. Some black are brown. All colour are pink.
    2) No pink is colour. All colour are black. Some black are brown.
    3) Some pink are black. Some black are colour. No colour is brown.
    4) All brown are black. All black are pink. Some colour are brown.
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) All brown are black. All black are pink. Some colour are brown.
    Solution:
    Syllogism Q3
    Syllogism Q3(2)
    Syllogism Q3(3)
  4. Conclusion: I. No Pen is Pencil.
    II. Some scale are eraser.
    Statements:
    1) Some scale are pencil. All scales are erasers. No eraser is pen.
    2) All scales are erasers. All pens are erasers. No eraser is pencil.
    3) All pens are scales. Some scales are pencils. Some pencils are erasers.
    4) All pens are scales. All scales are pencils. No pencil is eraser.
    5) None of these.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) All scales are erasers. All pens are erasers. No eraser is pencil.
    Solution:
    Syllogism Q4
    Syllogism Q4(2)
  5. Conclusion: I. Some bats are cats.
    II. All cats are mats.
    Statements:
    1) All bats are cats. All cats are rats. All rats are mats.
    2) All bats are cats. Some mats are bats. Some cats are rats.
    3) All cats are rats. All rats are mats. Some bats are mats.
    4) Some bats are cats. No mat is rat. All cats are rats.
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) All bats are cats. All cats are rats. All rats are mats.
    Solution:
    Syllogism Q5
  6. Conclusion: I. Some boys are not students.
    II. Some girls are teachers.
    Statements:
    1) All boys are girls. No girl is student. Some students are teachers.
    2) All girls are boys. All boys are teachers. No teacher is student.
    3) Some boys are girls. All girls are teachers. Some teachers are students.
    4) Some girls are teachers. Some teachers are boys. Some students are teachers.
    5) None of these.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) All girls are boys. All boys are teachers. No teacher is student.
    Solution:
    Syllogism Q6
    Syllogism Q6(2)
  7. Statements:
    Some red are blue.
    All white are blue.
    All yellow are red.
    Some white are orange.
    Conclusions:
    I. Some white are yellow.
    II. Some orange are definitely red.
    III. At least some blue are orange.
    1) If both conclusions I and III follow
    2) If only conclusion III follows
    3) If both conclusions I and II follow
    4) If both conclusions II and III follow
    5) If all conclusions follows
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only conclusion III follows
    Solution:
    Syllogism Q7
  8. Statements:
    No tea is milk.
    Not a single drop of milk is coffee.
    Every coffee is water.
    Conclusions:
    I. Some water which are coffee are tea as well.
    II. No tea is coffee.
    III. Some water are not milk.
    1) Only conclusion III follows.
    2) Either conclusion I or II follows.
    3) Only conclusion II and III follows.
    4) All follow
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Only conclusion III follows.
    Solution:
    Syllogism Q8
  9. Statements:
    Some physics is English.
    No English is maths.
    All maths are economics.
    Conclusions:
    I. Some physics is not maths.
    II. Some English can be economics.
    III. Some economics is not English.
    1) If only conclusion II follows
    2) If both conclusions II and III follow
    3) If both conclusions I and III follow
    4) If both conclusions I and II follow
    5) If all conclusions follows
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If all conclusions follows
    Solution:
    Syllogism Q9
  10. Conclusions:
    Some table is chair is a possibility. Some cup is not chair.
    Statements:
    1) All table is cup. Some cup is plate. All plate is glass. No plate is chair.
    2) All table is cup. Some plate is table. All plate is glass. No cup is chair.
    3) Some table is plate. All cup is plate. No plate is glass. Some chair is glass.
    4) All cup is table. All table is plate. Some chair is glass. No chair is plate.
    5) None is correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1) All table is cup. Some cup is plate. All plate is glass. No plate is chair.
    Solution:
    Syllogism Q10
Comments