Reasoning Questions: Syllogism(New Pattern) Set 47

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Syllogism

(Directions 1 – 10): In the questions below are given some conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions. Assume the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

  1. Conclusions:
    Some note is coin is a possibility. Some plastic is not coin.
    Statements:
    1) All note is plastic. Some plastic is metal. All metal is currency. No metal is coin.
    2) All note is plastic. Some metal is note. All metal is currency. No plastic is coin.
    3) Some note is metal. All plastic is metal. No metal is currency. Some coin is currency.
    4) All plastic is note. All note is metal. Some coin is currency. No coin is metal.
    5) None is correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1) All note is plastic. Some plastic is metal. All metal is currency. No metal is coin.
    Solution:
    Syllogism Q1
  2. Conclusion – Some Cow are Dog. Some Horse are not Cow.
    Statement I – No Tiger is Duck. All Duck is cow. Some dog is tiger. Some duck are horse.
    Statement II – No duck is tiger. All dog is cow. Some dog is tiger. Some duck are horse.
    Statement III – All cow is dog. Some dog is duck. Some tiger are horse. Some duck is tiger.
    Statement IV – All cow is dog. Some dog is tiger. No cow is duck. Some duck are horse.
    Statement V – Some dog is cow. No dog is duck. Some duck is tiger. Some duck are horse.
    1) Only Statement I
    2) Only Statement II
    3) Only Statement III
    4) Only Statement IV
    5) Only Statement V
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Only Statement IV
    Solution:
    Syllogism Q2Syllogism Q2(1)Syllogism Q2(2)
  3. Statements:
    Some mobile is Laptop.
    No Laptop is phone.
    All phones are LCD.
    Conclusions:
    I. Some mobile is not phone.
    II. Some Laptop can be LCD.
    III. Some LCD is not Laptop.
    1) If only conclusion II follows
    2) If both conclusions II and III follow
    3) If both conclusions I and III follow
    4) If both conclusions I and II follow
    5) If all conclusions follows
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If all conclusions follows
    Solution:
    Syllogism Q3
  4. Conclusion:
    Some trees are not city. Some forests are branch.
    Statements:
    1) All trees are forest. No forest is city. Some city is branch.
    2) All forests are trees. All trees are branch. No branch is city.
    3) Some trees are forest. All forests are branch. Some branch is city.
    4) Some forests are branch. Some branch is trees. Some city is branch.
    5) None of these.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) All forests are trees. All trees are branch. No branch is city.
    Solution:
    Syllogism Q4
  5. Conclusions:
    I. Some apples are banana.
    II. At least some orange are grapes.
    III. All orange being apple is a possibility.
    Statements:
    I. Some grapes are orange. Some orange are banana. Some bananas are apple. All orange are guava.
    II. Some grapes are banana. Some bananas are orange. Some orange are apple. No grape is guava.
    III. All grapes are orange. Some orange are guava. All apples are guava. No banana is guava.
    IV. All grapes are orange. All orange are banana. No banana is apple. Some guavas are banana.
    V. Some grapes are orange. Some orange are banana. No guava is apple. All bananas are guavas.
    1) Only statement I
    2) Only statement II
    3) Only statement III
    4) Only statement IV
    5) Only statement V
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Only statement I
    Solution:
    Syllogism Q5Syllogism Q5(1)Syllogism Q5(2)Syllogism Q5(3)Syllogism Q5(4)
  6. Statements:
    Some cycles are car.
    All scooters are car.
    All bikes are cycle.
    Some scooters are jeep.
    Conclusions:
    I. Some scooters are bike.
    II. Some jeeps are definitely cycle.
    III. At least some cars are jeep.
    1) If both conclusions I and III follow
    2) If only conclusion III follows
    3) If both conclusions I and II follow
    4) If both conclusions II and III follow
    5) If all conclusions follows
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only conclusion III follows
    Solution:
    Syllogism Q6
  7. Conclusion– No plants can be flowers. Some rose are Jasmine.
    Statement I- Some plants is rose. No rose is trees. Some trees is Jasmine. Some plants are flowers.
    Statement II-Some plants is rose. Some roses are Jasmine. All Jasmine are trees. Some flowers are rose.
    Statement III- All trees is Jasmine. No Jasmine is flower. Some plants are flowers. Some plants is rose.
    Statement IV- All flowers is Jasmine. Some plants are Jasmine. All plants is trees. No rose is trees.
    Statement V- No flower is plants. Some plants are trees. Some trees is Jasmine. Some rose are jasmine.
    1) Only Statement I
    2) Only Statement II
    3) Only Statement III
    4) Only Statement IV
    5) Only Statement V
    Answer & Explanation
    Answer – 5) Only Statement V
    Solution:
    Syllogism Q7Syllogism Q7(1)Syllogism Q7(2)Syllogism Q7(3)
  8. Statements:
    No purple is drink.
    Not a single drop of drink is yellow.
    Every yellow is white.
    Conclusions:
    I. Some white which are yellow are purple as well.
    II. No purple is yellow.
    III. Some white are not drink.
    1) Only conclusion III follows.
    2) Either conclusion I or II follows.
    3) Only conclusion II and III follows.
    4) All follow
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Only conclusion III follows.
    Solution:
    Syllogism Q8
  9. Conclusion:
    Some bangles are watches. All watches are rings.
    Statements:
    1) All bangles are watches. All watches are necklace. All necklace are rings.
    2) All bangles are watches. Some rings are bangles. Some watches are necklace.
    3) All watches are necklace. All necklace are rings. Some bangles are rings.
    4) Some bangles are watches. No ring is necklace. All watches are necklace.
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) All bangles are watches. All watches are necklace. All necklace are rings.
    Solution:
    Syllogism Q9
  10. Conclusion:
    No car is train. Some buses are planes.
    Statements:
    1) Some buses are trains. All buses are planes. No plane is car.
    2) All buses are planes. All cars are planes. No plane is train.
    3) All cars are buses. Some buses are trains. Some trains are planes.
    4) All cars are buses. All buses are trains. No train is plane.
    5) None of these.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) All buses are planes. All cars are planes. No plane is train.
    Solution:
    Syllogism Q10
Comments