Reasoning Questions: Syllogism(New Pattern) Set 48

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Syllogism

(Directions 1 – 10): In the questions below are given some conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions. Assume the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

  1. Conclusions:
    I. Some cats are dogs.
    II. At least some rats are birds.
    III. All rats being cats is a possibility.

    Statements:
    I. Some birds are dogs. Some dogs are rats. Some rats are cats.
    II. All birds are rats. Some rats are cats. No dog is rat.
    III. All birds are rats. All rats are dogs. No dog is cat.
    IV. Some birds are rats. Some rats are dogs. No dog is cat.
    V. Some birds are rats. Some rats are dogs. Some dogs are cats.
    1) Only statement I
    2) Only statement II
    3) Only statement III
    4) Only statement IV
    5) Only statement V

    Answer & Explanation
    Answer – 5) Only statement V
    Solution:

  2. Conclusions:
    I. All Parrots are Scissors.
    II. Some Scissors are definitely not Combs.

    Statements:
    I. Some Parrots are Sparrow. Some Sparrows are Scissors. No Comb is Sparrow.
    II. All Scissors are Sparrow. Some Sparrows are Parrots. No Comb is Sparrow.
    III. All Parrots are Sparrow. Some Sparrows are Scissors. Some Combs are Scissors.
    IV. All Parrots are Sparrow. All Sparrows are Scissors. No Comb is Sparrow.
    V. All Parrots are Sparrow. All Sparrows are Scissors. Some Combs are Scissors.
    1) Only statement I
    2) Only statement II
    3) Only statement III
    4) Only statement IV
    5) Only statement V

    Answer & Explanation
    Answer – 4) Only statement IV
    Solution:
    Syllogism Q(2)Syllogism Q(2)1Syllogism Q(2)2Syllogism Q(2)3
  3. Conclusions:
    I. Some heroes are zeroes.
    II. At least some top are joker.
    III. All top being hero is a possibility.

    Statements:
    I. Some jokers are top. Some top are zero. Some zeroes are hero. All top are bottom.
    II. Some jokers are zero. Some zeroes are top. Some top are hero. No joker is bottom.
    III. All jokers are top. Some top are bottom. All heroes are bottom. No zero is bottom.
    IV. All jokers are top. All top are zero. No zero is hero. Some bottoms are zero.
    V. Some jokers are top. Some top are zero. No bottom is hero. All zero are bottoms.
    1) Only statement I
    2) Only statement II
    3) Only statement III
    4) Only statement IV
    5) Only statement V

    Answer & Explanation
    Answer – 1) Only statement I
    Solution:
    Syllogism Q3
  4. Conclusions:
    I. All flowers being sand is a possibility.
    II. No flower is a candle.
    III. Some rose are flowers.

    Statements:
    I. At least some flowers are petals. No petal is a candle. No flower is sand.
    II. All flowers are petals. No petal is a candle. All candles are sand. All petals are rose.
    III. At least some flowers are petals. All flowers are candles. No flower is sand.
    IV. All flowers are petals. No petal is a candle. All flowers are rose. No petal is sand.
    V. Some flowers are petals. All flowers are rose. Some rose are candles. All candles are sand.
    1) Only statement I
    2) Only statement II
    3) Only statement III
    4) Only statement IV
    5) Only statement V

    Answer & Explanation
    Answer – 2) Only statement II
    Solution:
    Syllogism Q4Syllogism Q4(1)
  5. Conclusions:
    I. Some jugs are frogs.
    II. At least some cocks are cakes.
    III. All cocks being jugs is a possibility.

    Statements:
    I. Some cakes are cocks. Some cocks are frogs. Some frogs are jugs.
    II. Some cakes are frogs. Some frogs are cocks. Some cocks are jugs.
    III. All cakes are cocks. Some cocks are jugs. No frog is cock.
    IV. All cakes are cocks. All cocks are frogs. No frog is jug.
    V. Some cakes are cocks. Some cocks are frogs. No frog is jug.
    1) Only statement I
    2) Only statement II
    3) Only statement III
    4) Only statement IV
    5) Only statement V

    Answer & Explanation
    Answer – 1) Only statement I
    Solution:
    Syllogism Q5
  6. Conclusions:
    Some road is house is a possibility. Some child is not house.

    Statements:
    1) All road is child. Some child is toy. All toy is ring. No toy is house.
    2) All road is child. Some toy is road. All toy is ring. No child is house.
    3) Some road is toy. All child is toy. No toy is ring. Some house is ring.
    4) All child is road. All road is toy. Some house is ring. No house is toy.
    5) None is correct

    Answer & Explanation
    Answer – 1) All road is child. Some child is toy. All toy is ring. No toy is house.
    Solution:
    Syllogism Q6
  7. Conclusion– No river can be bangles. Some beads are Canal.
    Statement I- Some river is beads. No bead is stone. Some stone is Canal. Some rivers are bangles.
    Statement II-Some river is beads. Some beads are Canal. All Canals are stones. Some bangles are beads.
    Statement III- All stones is Canal. No Canal is bangle. Some rivers are bangles. Some river is beads.
    Statement IV- All bangles is Canal. Some rivers are Canal. All rivers are stones. No bead is stones.
    Statement V- No bangle is river. Some rivers are stones. Some stone is Canal. Some beads are canal.
    1) Only Statement I
    2) Only Statement II
    3) Only Statement III
    4) Only Statement IV
    5) Only Statement V
    Answer & Explanation
    Answer – 5) Only Statement V
    Solution:
    Syllogism Q7Syllogism Q7(1)Syllogism Q7(2)
  8. Statements:
    Some bag is Hot.
    No Hot is cake.
    All cakes are Milk.

    Conclusions:
    I. Some bag is not cakes.
    II. Some Hots can be Milk.
    III. Some Milk is not Hot.
    1) If only conclusion II follows
    2) If both conclusions II and III follow
    3) If both conclusions I and III follow
    4) If both conclusions I and II follow
    5) If all conclusions follows

    Answer & Explanation
    Answer – 5) If all conclusions follows
    Solution:
    Syllogism Q8
  9. Statements:
    Some colours are walls.
    All brushes are walls.
    All paints are colours.
    Some brushes are balls.

    Conclusions:
    I. Some brushes are paints.
    II. Some balls are definitely colours.
    III. At least some walls are ball.
    1) If both conclusions I and III follow
    2) If only conclusion III follows
    3) If both conclusions I and II follow
    4) If both conclusions II and III follow
    5) If all conclusions follows

    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only conclusion III follows
    Solution:

  10. Conclusion:
    Some pages are sheets. All sheets are pens.

    Statements:
    1) All pages are sheets. All sheets are paper. All papers are pens.
    2) All pages are sheets. Some pens are pages. Some sheets are paper.
    3) All sheets are paper. All papers are pens. Some pages are pens.
    4) Some pages are sheets. No pen is paper. All sheets are paper.
    5) None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 1) All pages are sheets. All sheets are paper. All papers are pens.
    Solution:
    Syllogism Q10