Reasoning Questions: Time Sequence Set 3

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time Sequence, which is common for  all the competitive exams!!!!

  1. Sohan remembers that his mother’s birthday is after fifteenth but before eighteenth of April whereas his sister Rakhi remembers that her mother’s birthday is after sixteenth but before nineteenth of April. On which day in April is Sohan’s mother’s birthday?
    a) 16th
    b) 17th
    c) 18th
    d) 19th
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 17th
    Explanation :
    According to Sohan = 16, 17 are possible dates and according to Rakhi 17, 18 are possible dates so 17 is common in both cases. 17th of April
  2. A bus for Jaipur leaves every thirty minutes. An enquiry clerk told the passenger that the bus had already left 15 minutes ago and the next bus will leave at 10:45 am. At what time clerk give the information to the passenger?
    a) 10:25 am
    b) 10:30 am
    c) 10:35 am
    d) 10:40 am
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 10:30 am
    Explanation :
    At 10:45 am next bus leaves it means previous bus leaves at 10:15 am and clerk inform the passenger at 10:30 am.
  3. Kavita remembers that his sister Asha birthday falls after 20th October but before 28th October, while Riya remembers that her sister’s Asha birthday falls before 22nd October but after 12th October. On what date Asha’s birthday falls?
    a) 20th
    b) 21th
    c) 22nd
    d) 24th
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 21th
    Explanation :
    common date in both cases is 21. So 21st October is Asha’s birthday

Q(4 – 6) Study the following information carefully and answer the questions below: –
a) Manoj is available at home from 12 noon to 4 p.m. on Tuesday, Thursday and Sunday.
b) His younger sister Neha is available at home on Monday, Thursday, Friday and Sunday between 10 a.m. to 2 p.m.
c) The eldest brother Raju is available between 9 a.m. to 12 noon on Monday, Wednesday and Thursday and 2 p.m. to 4 p.m. on Friday, Saturday and Sunday.

Answer & Explanation
R = Raju, N = Neha and M = Manoj

Time/ dayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturdaySunday
9-10RRR
10-11R,NRR,NNN
11-12R,NRR,NNN
12-1NMM,NNM,N
1-2NMM,NM,N
2-3MMRRM,R
3-4MMRRM,R
  1. AT what time and on which day of the week all the three members Manoj, Neha and Raju are available at home?
    a) Sunday at 12 noon
    b) Monday at 1 pm
    c) Thursday at 10 am
    d) can’t be determined
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – e) None of these
    Explanation :
    There is no day in which all the three are available at same time
  2. On how many days Raju and Manoj are available at the same time?
    a) one
    b) two
    c) three
    d) four
    d) five
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) one
    Explanation :
    Only Sunday between 2 to 4 p.m.
  3. On how many days Neha and Raju are available at the same time?
    a) one
    b) two
    c) three
    d) four
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) two
    Explanation :
    Monday and Thursday
  4. If 20th February 2005 falls on Thursday then what will be the day on 22nd February 2007?
    a) Sunday
    b) Monday
    c) Tuesday
    d) Wednesday
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) Monday
    Explanation :
    Clearly every day repeats itself on the seventh day. Now, 20th February to 21st February is a span of 365 days. Dividing 365 by 7 we get 52 weeks and one day. Thus the 365th day is the same day as the first day. i.e. 19th February 2006 will be Thursday similarly 18th February 2007 will be February
    so 22nd February is Monday
  5. If it was Saturday on 17th December 2006, what was the day on 22nd December 2008?
    a) Sunday
    b) Monday
    c) Tuesday
    d) Wednesday
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) Sunday
    Explanation :
    Note – The last day of the year is same as the first day of the year.
    Thus, if the first day of the year is Friday then the last day of the year is Friday and the first day of the next year is Saturday
    However for leap year, if first day of the year is Sunday, then last day of the year is Monday and the first year of the next year is Sunday
  6. If tenth day of the month is three days earlier than Sunday, then what will it be on the 19th day of the month?
    a) Monday
    b) Tuesday
    c) Thursday
    d) Saturday
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) Saturday
    Explanation :
    10 is three days earlier than Sunday, it means 10 is Thursday. So, 17 is also Thursday so 19th is Saturday.
  7. Rahul correctly remembers that his mother Asha’s birthday comes after 12th of April and before 16th of April. Navin remembers that his Aunt birthday comes before 15th of April. Sonia who is the daughter of Asha remembers that her mother’s birthday occurs after 13th of April and before 19th of April. Find the day on which Asha’s birthday occurs?
    a) 12
    b) 13
    c) 14
    d) 15
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 14
    Explanation :
    14 is common in all the cases

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts