Reasoning Questions: Time Sequence Set 5

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time Sequence, which is common for all the competitive exams!!!!

(Direction 1 – 5): Study the information carefully answers the questions given below.
In a coded language P, Q, R, $, #, & are represented by 5, 8, 12, 10, 3 and 7 respectively.
When any two symbols used together then one of them represent hour hand and another represent minute hand in a clock.
For e.g.
P& is represents 5: 35 AM in clock.
#R is represents 4: 00 AM in clock.
Note – Consider all time at AM.

  1. Rajat left gym at &Q so that he can get ready and reach for his meeting at Q$. How long does he take to reach home get ready and reach the venue?
    1) 100 min
    2) 120 min
    3) 70 min
    4) 90 min
    5) 55 min
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 70 min
    Explanation :
    Time Sequence Q1
    Rajat left gym at &Q means at 7: 40 AM.
    His meeting is scheduled at Q$ means at 8: 50 AM.
    Hence, Time taken to reach home get ready and reach the venue 8: 50 – 7: 40 = 70 Minutes.
  2. Diya sets her alarm at P# so that she gets ready and catches train at Q$. How much time she thinks she requires?
    1) 3 hr 45 min
    2) 3 hr 15 min
    3) 3 hr 50 min
    4) 3 hr 20 min
    5) 3 hr 35 min
    Answer & Explanation
    Answer – 5) 3 hr 35 minn
    Explanation :
    Diya sets her alarm at P# means 5: 15 AM.
    Her train is at Q$ means 8: 50 AM.
    Time required = 8: 50 – 5: 15 = 3 hr 35 min.
  3. A flight is scheduled at QR the passengers are required to reach at least 45 min early so that checking process goes smoothly. At what time should one reach?
    1) P#
    2) Q#
    3) P#
    4) R$
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Q#
    Explanation :
    A flight is scheduled at QR means 9: 00 AM.
    45 minutes early means 8: 15 AM i.e. Q#.
    Hence, the passengers should reach at Q#.
  4. If the lectures starts at &# but Vinod reaches 70 minutes late. At what time does he reach?
    1) QP
    2) QR
    3) $R
    4) $#
    5) Data inadequate
    Answer & Explanation
    Answer – 1) QP
    Explanation :
    The lecture starts at &# means 7: 15 AM.
    Vinod reaches 70 minutes late means 8: 25 AM i.e. QP.
  5. A microwave oven takes 75 minutes to make noodles at what time should Sheenam put the dish in the oven so that it is ready 45 minutes before her guests arrive if her guests arrive at $R?
    1) Q$
    2) R#
    3) R&
    4) QR
    5) Q#
    Answer & Explanation
    Answer – 4) QR
    Explanation :
    Her guests arrive at $R means 11: 00 AM.
    75 + 45 = 120 minutes.
    11: 00 AM – 120 min = 9: 00 AM i.e. QR.
    Hence, Sheenam should put dish in microwave at QR.

(Directions 6 – 10): Read the following information carefully and answer the questions given below it:
! – Either the hour hand or minute hand of the clock is on 3
* – Either the hour hand or minute hand of the clock is on 10
^ – Either the hour hand or minute hand of the clock is on 6
% – Either the hour and or minute hand of the clock is on 7
@ – Either the hour hand or minute hand of the clock is on 2
The first part represents the hour part and second part represents the minute part.
Example: Time “%@” represents 7 hours 10 minutes.

  1. A bus is scheduled to leave the station at “%@”. But due to some problem bus has been late by 3hrs 40 minutes. Then at what time it leaves from the bus stand?
    1) “**”
    2) “^%”
    3) “@%”
    4) “@^”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) “**”
    Explanation :
    Scheduled time for bus to leave = “%@” = 7:10
    Bus is late by 3 hrs 40 minutes.
    Bus leaves from the bus stand = 7 hours 10 minutes + 3 hours 40 minutes = 10:50 = “**”
  2. A bus is scheduled to arrive at Pune at “%^”. It takes 3 hour 30 minutes to reach Pune from Delhi. At what time it should depart from Delhi to arrive Pune at least 30 minutes before scheduled time?
    1) “^!”
    2) “!^”
    3) “@^”
    4) “^*”
    5) “%*”
    Answer & Explanation
    Answer – 2) “!^”
    Explanation :
    Bus to arrive at Pune = “%^” = 7:30
    Bus to arrive Pune at least 30 minutes before scheduled time = 7:30 – 30 minutes = 7:00
    Bus to depart from Delhi = 6:60 – 3 hours 30 minutes = 3:30 = “!^”
  3. If a boy takes 30 minutes to reach railway station and his train is scheduled at “%@”. Then at what time the boy should leave the house to reach the station 10 minutes earlier?
    1) “!^”
    2) “!@”
    3) “!*”
    4) “^^”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) “^^”
    Explanation :
    Scheduled time of train = “%@” = 7:10
    If a boy have to reach station 10 minutes earlier = 7:10 – 10 minutes = 7:00
    If a boy take 30 minutes to reach station = 7:00 – 30 minutes = 6:30 = “^^”
  4. Duranto express completes its journey usually in 35 minutes with usual speed of 80 km/hr without stopping on any of the station but on Thursday it has to stop 15 minutes on each of the two stations between Chennai and Pune. So at what time the train will reach Chennai with its usual speed every Thursday, if it departs at “^@” every Thursday?
    1) “@%”
    2) “@^”
    3) “%!”
    4) “%*”
    5) “%@”
    Answer & Explanation
    Answer – 3) “%!”
    Explanation :
    Depart time of train = “^@” = 6:10
    The train completes its journey in = 35 minutes
    On Thursday = 15 × 2 = 30 minutes
    Duranto train is late by = 30 + 35 = 65 minutes
    Train reach Chennai = 6 hours 10 minutes + 65 minutes = 7 hours 15 minutes = 7:15 = “%!”
  5. An opening ceremony is scheduled at “^^” but due to rain there will be a delay of 1 hour. At what time the opening ceremony will start now?
    1) “@^”
    2) “@!”
    3) “%!”
    4) “^%”
    5) “%^”
    Answer & Explanation
    Answer – 5) “%^”
    Explanation :
    Scheduled time of the ceremony = “^^” = 6:30
    Ceremony is delay by 1 hour.
    The Ceremony will start on = 6 hour 30 minutes + 1 hour = 7 hour 30 minutes = “%^”