Reasoning Questions : Alphabet Coding Set 11

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Alphabet Coding and alphabet related problem, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

A(1)      B(2)      C(3)      D(4)      E(5)     F (6)    G(7)     H(8)      I(9)     J(10)    K(11)    L(12)   M(13)     N(14)   O(15)     P(16)   Q(17)   R(18)   S(19)    T(20)   U(21)   V(22)   W(23)    X(24)   Y(25)     Z(26)

  1. MOUNTAIN is written as OMWLVYKL, How PARTICULAR is written in that code?
    A) RZTSKBWKDP
    B) RYTRKAWJCP
    C) QYTRLAVJDP
    D) QZQRLBWJCP
    Answer
    Answer – B) RYTRKAWJCP
    Explanation :
    M(13+2)O(15-2)U(21)N(14)T(20)A(1)I(9)N(14)
    O(15)M(13)W(23)L(12)V(22)Y(25)K(11)L(12)
    PARTICULAR = RYTRKAWJCP
  2. POWER is written as TGYQR, How PULSES is written in that code?
    A)VHUMUR
    B)UHVNWS
    C)UGUNWR
    D)THUMWS
    Answer
    Answer – C)UGUNWR
    Explanation :cODING
  3. NERVOUS is written as XVIGZRM, How FLOWERS is written in that code?
    A) INQXITU
    B) HNPXHTU
    C) HNQXHTU
    D) INPXHTT
    Answer
    Answer – D) INPXHTT
    Explanation :
    N(+3)E(+2)R(+1)   V(+1)    O(+3)U(+2)S(+1) = QGS  W   RWT
    FLO  W  ERS = INP   X   HTT
  4. GOOGLE is written as JRRDIB, How LESSON is written in that code?
    A)PIVQLH
    B)OHVPLK
    C)OUGDFS
    D)HFDTRS
    Answer
    Answer – B)OHVPLK
    Explanation :
    G(+3)O(+3)O(+3) G(-3)L(-3)E(-3) = JRR  DIB
    LES  SON = OHV PLK
  5. RETURN is written as VSOSFU, How ENERGY is written in that code?
    A)SHZFPF
    B)SIZEOE
    C)THZFPF
    D)TIYFOF
    Answer
    Answer – A) SHZFOF
    Explanation :
    RETURN = U(+1)R(+1)N(+1)R(+1)E(+1)T(+1) = VSOSFU
    ENERGY = RGYENE = SHZFOF
  6. JOGGING is written as HPKHHOJ, How PLAYING is written in that code?
    A)JMPYIOK
    B)BMQZHOJ
    C)CNPZHOK
    D)CMPZHOJ
    Answer
    Answer – B) BMQZHOJ
    Explanation :
    coding 2
  7. HOSPITAL is written as IOTQIUAL , How TANGIBLE is written in that code?
    A)UAOHICME
    B)UBOHICME
    C)UBPHJCMF
    D)UCPIJCMF
    Answer
    Answer – A) UAOHICME
    Explanation :
    HOSPITAL = IOTQIUAL=> consonant(+1) & Vowels(no change)
    TANGIBLE = UAOHICME
  8. NEUTRAL is written as SZOLSMZ, How RADIOLOGY is written in that code?
    A)SFNYBVE
    B)PEMXBVF
    C)SEMXAVF
    D)PFNYAVE
    Answer
    Answer – C) SEMXAVF
    Explanation :
    N(14)E(5)U(21)T(20)R(18)A(1)L(12) = S(14+5 =19)Z(26)O(41)L(38)S(19)M(13)Z(26)
    R(18)A(1)D(4)I(9)O(15)L(12)O(15)G(7)Y(25) = SEMXAVF
  9. ARRIVAL  is written as ZIIREZO, How REGULAR is written in that code?
    A)IWTFOZG
    B)IUSEOYH
    C)HVSFPZI
    D)IVTFOZI
    Answer
    Answer –D) IVTFOZI
    Explanation :
    ARRIVAL = ZIIREZO
    REGULAR =IVTFOZI
  10. PREVIOUS is written as FIJRRDL , How SURPRISE is written in that code?
    A)LDIFIRLJ
    B)LEIIFRMD
    C)DLEIIRLJ
    D)JDEIIRLL
    Answer
    Answer – A) LDIFIRLJ
    Explanation :
    P(16)R(18)E(5)V(22)I(9)O(15)U(21)S(19) = F(16+16=32)IJRRDL
    S(19)U(21)R(18)P(16)R(18)I(9)S(19)E(5) =LDIFIRLJ
error: Alert: Content is protected !!