Reasoning Questions : Analogy Set 3

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Analogy set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams.

  1. Energy : Joule :: Resistance : ?
    1)Current
    2)Ohm
    3)Power
    4)Ampere
    Answer
    Answer – 2) Ohm
    Explanation :Second is the unit of measuring first.
  2. Injury : Pain :: Thunder :: ?
    1)Lightning
    2)Sound
    3)Fear
    4)Rain
    Answer
    Answer – 1) Lightning
    Explanation :First causes the second
  3. Despotic : Tyranny :: Generous : ?
    1)Partiality
    2)Morality
    3)Neutrality
    4)Liberality
    Answer
    Answer – 4) Liberality
    Explanation :Second is the quality possessed by the first
  4. Dungeon : Confinement :: Asylum : ?
    1)Mercy
    2)Remorse
    3)Refuge
    4)Truancy
    Answer
    Answer – 3) Refuge
    Explanation :Prisoners confined within the dungeon; Unsheltered persons take refuge within the asylum.
  5. Farming : Monsoons :: Market : ?
    1)Demand
    2)Profit
    3)Loss
    4)Rate
    Answer
    Answer – 1) Demand
    Explanation :Firsts depends on the second for results
  6. Gypsum: Cement :: Quartz : ?
    1)Glass
    2)Plastic
    3)Radio
    4)Powder
    Answer
    Answer – 3) Radio
    Explanation :First is used to make the second
  7. Massif : Mountains :: Archipelago
    1)Caves
    2)Islands
    3)Forests
    4)Hillocks
    Answer
    Answer – 2) Islands
    Explanation :First is the group of second
  8. Pedology : Soil :: Taxonomy : ?
    1)Classification
    2)Farming
    3)Nature
    4)Water
    Answer
    Answer – 1) Classification
    Explanation :First is the study of second
  9. Connoisseur : Art :: Gourmet : ?
    1)Money
    2)Food
    3)Drink
    4)Flesh
    Answer
    Answer – 2) Food
    Explanation :First has a taste of the second
  10. Newness : Antiquity :: Novelty : ?
    1)Culture
    2)Model
    3)Oldness
    4)Discovery
    Answer
    Answer – 3) Oldness
    Explanation :First word is an antonym of second