Reasoning Questions : Analogy Set 4

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Analogy set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams.

  1. Afghanistan : Kabul :: Albania : ?
    1)Algiers
    2)Luanda
    3)Tirane
    4)Baku
    Answer
    Answer – 3)Tirane
    Explanation :Country : Capital
  2. Brunei : Bandar Seri Begawan :: Bulgaria : ?
    1)Sofia
    2)Brasilia
    3)Beijing
    4)San Jose
    Answer
    Answer – 1)Sofia
    Explanation :Country : Capital
  3. Chile : Santiago :: Chad : ?
    1)Prague
    2)Bogota
    3)N’djamena
    4)Nicosia
    Answer
    Answer – 3)N’djamena
    Explanation :Country : Capital
  4. Denmark : Copenhagen :: Bahrain: ?
    1)Belmopan
    2)Manama
    3)Ottawa
    4)Praia
    Answer
    Answer – 2)Manama
    Explanation :Country : Capital
  5. Costa Rica : San Jose :: Croatia : ?
    1)Gaborone
    2)Bangul
    3)Havana
    4)Zagreb
    Answer
    Answer – 4)Zagreb
    Explanation :Country : Capital
  6. Belgium : Brussels :: Belarus : ?
    1)Minsk
    2) Havana
    3) Nicosia
    4) Bangul
    Answer
    Answer – 1)Minsk
    Explanation :Country : Capital
  7. Australia : Canberra :: Armenia : ?
    1)Kabul
    2)Yerevan
    3)Dhaka
    4)Sofia
    Answer
    Answer – 2)Yerevan
    Explanation :Country : Capital
  8. Canada : Ottawa : Cambodia : ?
    1)Brasilia
    2)Phnom Penh
    3)Luanda
    4)Vienna
    Answer
    Answer – 2)Phnom Penh
    Explanation :Country : Capital
  9. China : Beijing :: Colombia : ?
    1)Havana
    2)Praia
    3)Santiago
    4)Bogota
    Answer
    Answer – 4)Bogota
    Explanation :Country : Capital
  10. Brazil : Brasilia :: Bhutan : ?
    1)Thimph
    2)Belmopan
    3)Nassau
    4)Baku
    Answer
    Answer – 1)Thimph
    Explanation :Country : Capital