Reasoning Questions : Blood Relation Set 3

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Blood Relation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Read the following information and answer the following question:
    i) A $ B means A is mother of B
    ii) A # B means A is father of B
    iii) A @ B means A is husband of B
    iv) A % B means A is daughter of B

  1. P@Q$M#T indicate what relationship of P with T ?
    1)Paternal grandmother
    2)Maternal grandmother
    3)Paternal grandfather
    4)Maternal grandfather
    5)None of these
    Answer
    Answer -3) Paternal grandfather
    Explanation – P is the father of T’s father => Paternal grandfather
  2. If G $ M @ K,how is K related to G?
    1)Mother in law
    2)Daughter in law
    3)Aunt
    4)Daughter
    5)None of these
    Answer
    Answer -2) Daughter in law
    Explanation :K is the wife of G’s son => Daughter in law
  3. Which of the following indicates H is the brother of N ?
    1)H#R$D$N
    2)N%F@D$H#R
    3)N%F@D$H
    4)N%F@D%H
    5)None of these
    Answer
    Answer -2) N%F@D$H#R
    Explanation :
    H is the brither of N means N is the daughter of  H’s father .N is the daughter of husband(F) of the father(D) of H.H is the father or of R.
  4. If F@D%K#H then how is F related to H ?
    1)Sister in law
    2)Sister
    3)Brother in law
    4)Cannot be determined
    5)None of these
    Answer
    Answer -3) Brother in law
    Explanation :F is the husband of D who is the sister of H=> Brother in law
  5. Which ofe following expressions indicates R is the sister of H ?
    1)H$D@F#R
    2)H%D@F$R
    3)R$D@F$H
    4)R%D@F$H
    5)None of these
    Answer
    Answer -4) R%D@F$H
    Explanation :R is the  daughter of the husband(D) of the mother(F) of H.

II.Read the following information and answer the following question:
    A – B means A is wife of B
    A÷ B means A is brother of B
    A + B means A is daughter of B
    A× B means A is son of B

  1. How is D related to H in the expression D+E-G×H
    1)Daughter
    2)Daughter in law
    3)Grand daughter
    4)Cannot be determined
    5)None of these
    Answer
    Answer -3) Grand daughter
    Explanation :
    D is the daughter of E; E is the wife of G; G is the Son of H.
    D is the daughter of G(son of H)
  2. In which of the following  expressions  D is the father of B
    1)B×D÷K-I
    2)I-K÷D+B
    3)B÷I-D×K
    4)B÷D+I-K
    5)None of these
    Answer
    Answer -1) B×D÷K-I
    Explanation :B×D÷K-I this expression only indicate B×D(D is the father of B)
  3. Which of the following symbol should come in the place of ? to make the expression J is the daughter in law of X:  N+J-L?W-X
    1)÷
    2)×
    3)+
    4)-
    5)None of these
    Answer
    Answer -2) ×
    Explanation :J is the daughter in law of X

III.Read the following information and answer the following question:
    A – B means A is wife of B
    A ÷ B means A is mother of Q
    A + B means A is son of Q
    A × B means A is brother of Q

  1. What does X+Y-Z mean ?
    1)Z is the father of X
    2)Z is the son of X
    3)Z is the uncle of X
    4)Z is the brother of X
    5)None of these
    Answer
    Answer -1) Z is the father of X
    Explanation :X is son of Y ; Y is wife of Z
  2. What  does P×R÷Q mean ?
    1)P is the brother of Q
    2)P is the father of Q
    3)P is the uncle of Q
    4)P is the sister of Q
    5)None of these
    Answer
    Answer – Ans: 3) P is the uncle of Q
    Explanation – P is the brother of R; R is the mother of Q.