Reasoning Questions : Classification Set 1

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Classification, which is common for all the IBPS,SBI exam,RBI,FCI EXAM,SSC EXAM,RAILWAYS and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Zinc
    2)Iron
    3)Copper
    4)Mercury
    5)Aluminium
    Answer
    Answer – 4) Mercury
    Explanation : Mercury is liquid remainings are solid
  2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Silk
    2)Wax
    3)Honey
    4)Cotton
    5)Wool
    Answer
    Answer -5) Wool
    Explanation :Except Wool others obtained from insects.
  3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Bread
    2)Pastry
    3)Sweet
    4)Cake
    5)Biscuit
    Answer
    Answer – 3) Sweet
    Explanation :Remaining others are baked
  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)92
    2)52
    3)39
    4)78
    5)45
    Answer
    Answer – 1) 92
    Explanation :92 alone alone not divisible by 3
  5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)131
    2)217
    3)103
    4)241
    5)157
    Answer
    Answer – 2) 217
    Explanation :217 is not a prime number
  6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)May
    2)June
    3)July
    4)December
    5)January
    Answer
    Answer – 2) June
    Explanation :Remaining month has 31 days
  7. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)After
    2)Before
    3)Now
    4)Then
    5)Again
    Answer
    Answer – 5) Again
    Explanation :Again is not a time period
  8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Kidney
    2)Lungs
    3)Ear
    4)Heart
    5)Eye
    Answer
    Answer -4) Heart
    Explanation :Remaining parts are in pair
  9. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Maharastra
    2)Myanmar
    3)Mumbai
    4)Manipur
    5)Mizoram
    Answer
    Answer -2) Myanmar
    Explanation :Myanmar not in India
  10. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)America
    2)Asia
    3)Austria
    4)Argentina
    5)Africa
    Answer
    Answer -2)Asia
    Explanation :Asia is  a continent not country.