Reasoning Questions : Classification Set 2

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Classification, which is common for all the IBPS,SBI exam,RBI,FCI EXAM,SSC EXAM,RAILWAYS and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click here to view: Classification Set 1

  1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Brown
    2)Green
    3)Yellow
    4)Red
    5)Violet
    Answer
    Answer – 1) Brown
    Explanation :Remaining colours are rainbow colours.
  2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Mug
    2)Pitcher
    3)Jar
    4)Saucer
    5)Jug
    Answer
    Answer – 4) Saucer
    Explanation :Shape of the saucer different from others
  3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)25
    2)81
    3)169
    4)144
    5)343
    Answer
    Answer – 5) 343
    Explanation :Remaining numbers are square number
  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Victory
    2)Succeed
    3)Win
    4)Compete
    5)Triumph
    Answer
    Answer – 4) Compete
    Explanation :Remaining words give the same meaning
  5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Avoid
    2)Obstruct
    3)Block
    4)Hamper
    5)Impede
    Answer
    Answer – 1) Avoid
    Explanation :Remaining words give the same meaning
  6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Table tennis
    2)Chess
    3)Badminton
    4)Cricket
    5)Volleyball
    Answer
    Answer – 2) Chess
    Explanation :Remaining games are played in the field
  7. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Dog
    2)Wolf
    3)Jackal
    4)Horse
    5)Cat
    Answer
    Answer – 4) Horse
    Explanation :Horse alone omnivorers
  8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)BCDF
    2)WXYZ
    3)FGHP
    4)KJNL
    5)RSTU
    Answer
    Answer – 5) RSTU
    Explanation :Remaining are contain only consonants
  9. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)YB
    2)WZ
    3)AD
    4)IK
    5)MP
    Answer
    Answer – 4) IK
    Explanation :Remaining pairs have 2 letters between them
  10. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Husband
    2)Brother
    3)Sister
    4)Father
    5)Mother
    Answer
    Answer – 1) Husband
    Explanation :Husband is not our blood relation.