Reasoning Questions : Time Sequence Set 1

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time Sequence, which is common for  all the competitive exams!!!!

  1. Pratap corrrectly remembers that his mother’s birthday is before twenty third April but after Nineteenth April, where as his sister correctly remembers that their mother’s birthday is not on or after twenty second April. On which day in April is definitely their mother’s birthday ?
    1.Twentieth
    2.Twenty-first
    3.Twentieth or twenty-first
    4.Cannot be determined
    5.None of these
    Answer
    Answer –  3. Twentieth or twenty-first
    Explanation – Pratap:  20  21 22
    Sister: 22
  2. If day before yesterday was Thursday ,When will Monday be?
    1.Today
    2.Tomorrow
    3.Yesterday
    4.Day after tomorrow
    5.None of these
    Answer
    Answer – 3. Day after tomorrow
    Explanation – Today is Saturday then day after tomorrow will be Monday
  3. If the seventh day of the month is three days earlier than Friday  what day will it be  on the fifteenth day of the month?
    1.Friday
    2.Sunday
    3.Monday
    4.Tuesday
    5.Wednesday
    Answer
    Answer – 5. Wednesday
    Explanation – Seventh day of the month  Tuesday – Fourteenth day also
    Hence Fifteenth day will be Wednesday
  4. According to Ram’s mother, Ram reached Delhi after 13th January 2013 ,but before 19th January 2013.According to Ram ,He reached Delhi after 16th January 2013 but before 22nd January 2013.If both of them are correct,then on which date did Ram reached Delhi?
    1.19th January 2013
    2.18th January 2013
    3.17th January 2013
    4.16th January 2013
    5.Cannot be determined
    Answer
    Answer – 5. Cannot be determined
    Explanation –
    Mother 14 15 16 17 18
    Ram     17 18 19 20 21.
    Hence 2 dated are common we cannot say particular date
  5. Sanjiv corrrectly remembers that his Father’s birthday is before  thirteeth April but after Nine April, where as his sister correctly remembers that their father’s birthday is not on or after eleven  April. On which day in April is definitely their father’s birthday ?
    1.April 10
    2.April 11
    3.April 12
    4.April 13
    5.None of these
    Answer
    Answer – 1. April 10
    Explanation –
    Sanjiv     10  11  12
    Sister      10
    Hence  His father’s birthday on April 10
  6. If first is November Tuesday then first December will be
    1.Tuesday
    2.Wednesday
    3.Monday
    4.Thursday
    5.Friday
    Answer
    Answer – 4. Thursday
    Explanation –
    Nov 1st – Tueday(Nov 8,15,22,29)
    Nov 30th  – Wednesday then Dec 1st will be Thursday
  7. Manoj was born on March 6,1993 .The same year Independence day was celebrated on Friday,On which day Manoj was born?
    1.Friday
    2.Saturday
    3.Sunday
    4.Monday
    5.None of these
    Answer
    Answer – 5. None of these 
    Explanation –
    Number of days from March 6 to August 15 = 25+30+31+30+31+15 = 162
    162 days = 23 weeks + 1 day
    March 6 is same as August 14.Hence Manoj was born on Thursday
  8. Deepika corrrectly remembers that her Brother’s birthday is before  twenty six ,July but after fifteenth,July, where as her mother correctly remembers that their Brother’s birthday is  before  twenty ,July but after  sixteenth ,July but it was an even date .On which day in July is definitely their Brother’s birthday ?
    1.July 16
    2.July 17
    3.July 18
    4.July 19
    5.None of these
    Answer
    Answer -3. July 18 
    Explanation –
    Deepika: 17  18  19   20  21  22  23  24  25
    Mother:  17  18  19
    Even number 18,Hence his Brother’s birthday on July 18
  9. According to Ram’s mother, Ram Joined the School after 17th June 2015 ,but before 27th June 2015.According to Ram’s Father ,He joined the school after 18th June 2015 but before 25th  June 2015.On which date did Ram joined the School?(Note: Date divisible by 11)
    1.June 19
    2.June 20
    3.June 21
    4.June 22
    5.None of these
    Answer
    Answer – 4. June 22
    Explanation –
    Mother: 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
    Father:            19 20 21 22 23 24
    22 coming common and also divisible by 11.Hence Ram joined the school on June 22.
  10. Anish’s mother remember that her wedding day after 10th February 2010,but before 20th February 2010.According to her brother after 13th  February 2010 but before 17th  February 2010. Anish weddind day on which date?(Note:DATE Should be odd number)
    1.February 12
    2.February 13
    3.February 14
    4.February 15
    5.February 16
    Answer
    Answer – 4.  February 15
    Explanation –
    Mother: 11 12 13 14 15 16 17 18 19
    Brother: 14 15 16
    15 coming in common and also odd number.Hence Anish’s wedding day on February 15