Root word Exercise – Set 1

Word Root

There are words in English language which have same roots either at the beginning or in the middle and because of the meaning of the root, the meaning of the word in toto can be calculated or presumed.

For example
Auto means “self”.
The words that generate from auto can be related to doing something by self.
Like- automatic , automobile , autocratic.
Given below are few words and even the root , identify the meaning of the root  from the options below.

  1. Annu-
    annually
    annuity
    anniversary

    1. year
    2. quarter
    3. monthly
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1.
    Explanation

    Words starting from annu means year.
  2. Corp-
    Corpse
    Corporal
    Incorporate

    1. an issue
    2. self
    3. body
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -3.
    Explanation

    Corp means body.
  3. fort-
    Forte
    Effort
    Fortitude

    1. basic
    2. strong
    3. meticulous
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2.
    Explanation

    Fort means strong.
  4. fract-
    Fraction
    Fragment
    Fracture

    1. loosen up
    2. to pain less
    3. break
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3.
    Explanation

    Fract means break or broken
  5. cure-
    Secure
    Procure
    Curator

    1. care
    2. main
    3. head
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1.
    Explanation

    Cure means care.
  6. ject-
    Conjecture
    Eject
    Dejected

    1. insert
    2. demise
    3. throw
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3.
    Explanation

    Ject means throw
  7. log or logue –
    Biology
    Epilogue
    Logic

    1. knowledge
    2. study
    3. ways
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2.
    Explanation

    Log or logue means study.
  8. mono –
    Monotonous
    Monopoly
    Monochrome

    1. one
    2. dual standards
    3. same like other
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1.
    Explanation

    Mono means one
  9. mort –
    Mortal
    Mortify
    Moribund

    1. to live
    2. to gain faith
    3. death
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -3.
    Explanation

    Mort means death
  10. gen-
    Genus
    Progeny
    Engender

    1. reproduce
    2. birth
    3. repulse
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -2.
    Explanation

    Gen means birth/race