Root word Exercise- Set 2

Given below are few words , identify the meanings from the options below.

  1. Auto-
    automatic
    autograph
    autobiography

    1. write
    2. self
    3. book
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -2. self
    Explanation

    Auto means self
  2. Ceive –
    Receive
    Deceive
    Perceive

    1. think
    2. dishonest
    3. take
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -3. take
    Explanation

    Ceive means take
  3. Cant –
    Incantation
    Chant
    Enchant

    1. behave
    2. sing
    3. speak
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -2. sing
    Explanation

    Cant means song/sing
  4. Chrone-
    Chronic
    Chronological

    1. colour
    2. sequence
    3. time
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -3. time
    Explanation

    Chrone means time
  5. Cred –
    Credulous
    Credit
    Incredible

    1. believe
    2. imagine
    3. loan
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1. Believe
    Explanation

    Cred means believe
  6. Cura-
    Secure
    Curator

    1. change
    2. person
    3. care
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3. care
    Explanation

    Cura means care.
  7. Duce-
    Traduce
    Production
    Conductor

    1. instigate
    2. lead
    3. main
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -2. lead
    Explanation

    Duce means lead
  8. Fer –
    Prefer
    Suffer
    Inference

    1. bear
    2. assume
    3. opinion
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -1. bear
    Explanation

    Fer means bear/carry
  9. Flex –
    Flexibility
    Reflex

    1. move
    2. mirror
    3. bend
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -3. bend
    Explanation

    flex means bend
  10. Meter –
    Barometer
    Pentameter
    Trigonometry

    1. maths
    2. measure
    3. size
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2. Measure
    Explanation

    Meter means measure