Root word Exercise(Greek)- Set 2

Given below are few words , identify the meanings of the Greek words from the options below.

  1. Chronos-
    Chronic
    Anachronism

    1. colour
    2. time
    3. many
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -2. time
    Explanation

    Chronos means time
  2. Cosmos –
    Cosmopolitan
    Microcosm

    1. organism
    2. mini
    3. world
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3. world
    Explanation

    Cosmos means world or order
  3. Cyclos-
    Encyclopedia
    Cyclone
    Cycle

    1. vehicle
    2. book
    3. circle
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -3. circle
    Explanation

    Cyclos means wheel or circle
  4. Deca –
    Decasyllable
    Decalogue

    1. deccan
    2. ten
    3. image
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -2. ten
    Explanation

    Deca means ten
  5. Demos –
    Democracy
    Epidemic
    Demographics

    1. people
    2. geography
    3. earthly
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -1. people
    Explanation

    Demos means people
  6. Dynamis –
    Dynamite
    Dynasty

    1. king
    2. power
    3. autocracy
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2. power
    Explanation

    Dynamis means power
  7. Epi –
    Epidemic
    Epithet
    Epode

    1. upon
    2. dictionary
    3. honour
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1. upon
    Explanation

    Epi means upon
  8. Ethnos –
    Ethnic
    Ethnology

    1. dress
    2. courtesy
    3. race
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -3. race
    Explanation

    Ethnos means race or nation
  9. Eu –
    Euphemism
    Eulogy

    1. well
    2. word
    3. lyrics
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1. well
    Explanation

    Eu means well
  10. Derma –
    Epidermis
    Taxidermist

    1. demise
    2. disease
    3. skin
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -3. skin
    Explanation

    Derma means skin