Root word Exercise(Greek) – Set 1

Many English language words come from ancient Greek. Since the living Greek and English languages were not in direct contact until modern times, borrowings were necessarily indirect, coming either through Latin (through texts or various vernaculars), or from Ancient Greek texts, not the living spoken language.

Directions : In the below mentioned questions , identify the meaning of the greek word. Different words have been given which come from that mentioned Greek word. With the help of words/examples mentioned  find out the correct meaning of the Greek word.

  1. Greek word- amphi
    Amphibious
    Amphitheatre
    Amphicrania

    1. group
    2. unique
    3. place
    4. occupy
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -5. none of the above
    Explanation

    Root word amphi is used as prefix which means two or both and also it means around/about for some words such as Amphibolia, Amphitheater
    .But AMPHI is not used as a suffix
  2. Greek word- Antiqua
    Antique
    Antiquity

    1. superb
    2. amaze
    3. unique
    4. old
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -4. Old
    Explanation

    Antiqua means old
  3. Greek word- ana
    Anabasis
    Anacrotic

    1. science
    2. up
    3. huge
    4. big
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2. Up
    Explanation

    Ana means up/again
  4. Greek word- anti
    Antidote
    Antagonist

    1. against
    2. surpass
    3. superior
    4. primary
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -1. Against
    Explanation

    Anti means against/opposite
  5. Greek word- archos
    Archaic
    Architect

    1. art
    2. stance
    3. primitive
    4. tall
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -3. Primitive
    Explanation

    Archos means chief/primitive
  6. Greek word- autos
    Autograph
    Automatic

    1. famous
    2. bias
    3. superior
    4. self
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 4. Self
    Explanation

    Autos means self
  7. Greek word- biblos
    Bible
    Bibliomania

    1. gallery
    2. book
    3. holy
    4. God
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -2. Book
    Explanation

    Biblos means book
  8. Greek word- bios
    Biology
    Autobiography

    1. book
    2. own self
    3. life
    4. subject
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -3. Life
    Explanation

    Bios means life
  9. Greek word- cata
    Catabasis
    Catalepsy
    Cataclysm

    1. down
    2. health problem
    3. aroma
    4. operate
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1. Down
    Explanation

    Cata means down
  10. Greek word- chroma
    Chromo
    Chromatology
    Chromidrosis

    1. rainbow
    2. color
    3. excellent
    4. various
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2. Colour
    Explanation

    Chroma means colour