Root word Exercise(Latin) – Set 1

Sixty percent of the English language comes from Latin. You will find many examples of Latin words and the English words derived from them.For a time the whole Latin lexicon became potentially English and many words were coined on the basis of Latin precedent.

Directions- In the below mentioned questions , identify the meaning of the latin word. Different words have been given which come from that mentioned latin word. With the help of the words/examples mentioned , find out the correct meaning of the latin word.

  1. Latin word- bona
    Bonafide
    Bonus
    Bonanza

    1. amazing
    2. good
    3. excellent
    4. better
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -2. good
    Explanation

    Bona means good
  2. Latin word- magna
    Magnificent
    Magnitude
    Magnify

    1. large
    2. deep
    3. tall
    4. prime
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1. large
    Explanation

    Magna means large or great
  3. Latin word- Alta
    Altitude
    Altimeter
    Alto

    1. surpass
    2. mesmerize
    3. unique
    4. tall
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -4. tall
    Explanation

    Alta means tall/high /deep
  4. Latin word- longa
    Longitude
    Longevity

    1. lengthy
    2. long
    3. huge in length
    4. list
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -2. long
    Explanation

    Longa means long
  5. Latin word- multa
    Multitude
    Multiple
    Multiplex

    1. huge
    2. various
    3. many
    4. big
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -3. many
    Explanation

    Multa means many
  6. Latin word- terra
    Terrace
    Mediterranean
    Terrain

    1. dust
    2. wood
    3. base
    4. land
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 4. land
    Explanation

    Terra means land/earth
  7. Latin word- nova
    Novice
    Innovate
    Novelty

    1. antique
    2. new
    3. indifferent
    4. norms
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -2. new
    Explanation

    Nova means new
  8. Latin word- prima
    Primary
    Primitive
    Primeval

    1. basic
    2. steps
    3. first
    4. important
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -3. first
    Explanation

    Prima means first
  9. Latin word- habere
    Habit
    Habitual

    1. to have
    2. usually
    3. nomenclature
    4. sundry
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -1. to have
    Explanation

    Habere means to have or to posses
  10. Latin word- Villa
    Villa
    Village
    Villager

    1. group
    2. heritage
    3. house
    4. illiterate
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3. house
    Explanation

    Villa means house