RRB Assistant Loco Pilot General Science Set – 2

Welcome to Online General Science section in Affairs cloud, which is important for RRB SSC, UPSC and other competitive exams. We have created Some questions related to General Science !!!. We have included previous questions also.

  1. The value of Knee voltage of silicon diode is _____
    1.0.3 V
    2.0.5 V
    3.0.7 V
    4.0.9 V
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.0.7 V
    Explanation :
    Knee Voltage: The minimum amount of forward voltage required to break the depletion layer and after that conduction starts
  2. The value of Knee voltage of Germanium is _____
    1.0.3 V
    2.0.5 V
    3.0.7 V
    4.0.9 V
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.0.3 V
  3. The most stable oscillator in simple circuit is  _____
    1.Clapp Oscillator
    2.Armstrong Oscillator
    3.Colpitts Oscillator
    4.Crystal Oscillator
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Crystal Oscillator
    Explanation :
    A crystal oscillator is an electronic oscillator circuit that uses the mechanical resonance of a vibrating crystal of piezoelectric material to create an electrical signal with a precise frequency.
  4. Natural rubber is from the monomer ______
    1.Propane
    2.Isopropene
    3.Isoprene
    4.Isobutane
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Isoprene
    Explanation :
    Natural rubber is from the monomer isoprene (2-methyl-1,3-butadiene)
  5. Which of the following is a Universal Gate?
    1.OR Gate
    2.AND Gate
    3.NOT Gate
    4.NAND Gate
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.NAND Gate
    Explanation :
    A universal gate is a gate which can implement any Boolean function without the need to use any other gate type. The NAND and NOR gates are universal gates.
  6. How many valence electrons are there in Germanium?
    1.One
    2.Two
    3.Four
    4.Three
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Four
    Explanation :
    Germanium has four valence electrons and is a semiconductor. 
  7. How many valence electrons are there in Silicon?
    1.One
    2.Two
    3.Four
    4.Three
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Four
    Explanation :
    Silicon has four valence electrons. This makes it neither a good conductor nor a good insulator, hence its name “semiconductor”.
  8. An automatic toaster is an example of _____
    1.Open
    2.Closed
    3.Partially Closed
    4.All of these
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Open
    Explanation:
    Open-loop systems are found in everyday appliances like toasters or showers.
  9. In electronics,________ is also known as an emitter follower.
    1.Common Base
    2.Common Emitter
    3.Common Collector
    4.All of these
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Common Collector
    Explanation :
    In electronics, a common collector amplifier (also known as an emitter follower) is one of three basic single-stage bipolar junction transistor (BJT) amplifier topologies, typically used as a voltage buffer.
  10. Frequency multiplier stage of the transmitter operates under_______
    1. Class C
    2. Class A
    3. Class AB
    4. Class B
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1. Class C
    Explanation :
    Frequency multipliers have much in common with frequency mixers, and some of the same nonlinear devices are used for both: transistors operated in Class C and diodes.
error: Alert: Content is protected !!