Hello Aspirants

Welcome to Online **Quant** **Test** in AffairsCloud.com. We are starting **Cumulus Course for SBI PO 2019 Mains Exam** and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in SBI PO 2019!!!

**Click Here to View Cumulus Course: SBI PO 2019 Mains**

**SBI PO 2019 Mains: GA Test **– 7.00 PM Every Day

**SBI PO 2019 Mains: Reasoning Test **– 8.00 PM Every Day

**SBI PO 2019 Mains: Quant Test **– 9.00 PM Every Day

**SBI PO 2019 Mains: English Test **– 10.00 PM Every Day

**Help:- **Share Our Cumulus Course for SBI PO 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups

**SBI PO Previous Year Question Paper**

**Click Here to Subscribe Crack High Level Puzzles & Seating Arrangement Questions PDF 2019 Plan**

_______________________

#### Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

#### Information

**All the Best**

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

#### Categories

- Quantitative Aptitude 0%

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

- Answered
- Review

- Question 1 of 10
##### 1. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (Q1-5). Data was collected for the two boats A and B who travelled in six different rivers P,Q, R, S, T and U either in opposite direction or in same direction. The speed of the boats and speed of stream is different for every river. The line graph given below shows the speed of boats and speed of streams (in km/h) for every river. Read it carefully and answer the given questions.**

**In river P, boat A travels downstream and boat B travels upstream. Both of them started from opposite ends towards each other at the same time. When they met, boat P had travelled 21 km more than the boat Q. What is the distance between the two opposite ends of the river P?**Correct**Answer- 5) 91 km**

Explanation-

Effective speed of the boat A in river P = 24 + 8 = 32 km

Effective speed of the boat B in river P = 28 – 8 = 20 km

Ratio of speeds = 32:20 = 8:5

Ratio of distance = 5:8

Distance between two ends = 21/3 × 13 = 7 × 13 = 91 kmIncorrect**Answer- 5) 91 km**

Explanation-

Effective speed of the boat A in river P = 24 + 8 = 32 km

Effective speed of the boat B in river P = 28 – 8 = 20 km

Ratio of speeds = 32:20 = 8:5

Ratio of distance = 5:8

Distance between two ends = 21/3 × 13 = 7 × 13 = 91 km - Question 2 of 10
##### 2. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (Q1-5). Data was collected for the two boats A and B who travelled in six different rivers P,Q, R, S, T and U either in opposite direction or in same direction. The speed of the boats and speed of stream is different for every river. The line graph given below shows the speed of boats and speed of streams (in km/h) for every river. Read it carefully and answer the given questions.**

**In river S, both boats started moving towards each other from the opposite ends of the river at the same time (it is unknown who was moving downstream and who was moving upstream). If the distance between these ends of the river is 145 km, after what time they will meet each other?**Correct**Answer- 2) 2.5 h**

Explanation-

The speed of the stream will not matter since both of them were moving towards each other. Therefore, the speed of the stream will be added in the speed of one of the boats and will be reduced from the other boat.

Time after which the boats met = 145/(26 + 32) = 2.5 hIncorrect**Answer- 2) 2.5 h**

Explanation-

The speed of the stream will not matter since both of them were moving towards each other. Therefore, the speed of the stream will be added in the speed of one of the boats and will be reduced from the other boat.

Time after which the boats met = 145/(26 + 32) = 2.5 h - Question 3 of 10
##### 3. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (Q1-5). Data was collected for the two boats A and B who travelled in six different rivers P,Q, R, S, T and U either in opposite direction or in same direction. The speed of the boats and speed of stream is different for every river. The line graph given below shows the speed of boats and speed of streams (in km/h) for every river. Read it carefully and answer the given questions.**

**In river R, both boats A and B start moving in the same direction from the same end and at the same time. They move upstream. Boat A after reaching the opposite end starts moving towards the initial point. Approximately after how much time boats A and B meet each other again if the distance between the opposite ends of the river is 120 km?**Correct**Answer- 2) 628.8 minutes**

Explanation-

Speed of boat A upstream = 22 – 10 = 12 km/h

Speed of boat B downstream = 20 – 10 = 10 km/h

Time taken by boat A to reach opposite end = 120/12 = 10 h

Distance travelled by boat B in 10h = 10 × 10 = 100 km

Remaining distance = 120 – 100 = 20 km

Speed of the boat A while going downstream = 22 + 10 = 32 km/h

Required time = 10 + 20/(32 + 10) = 10 + 20/42 = 10 + 0.48 = 10.48 h = 628.8 minutes (approx.)Incorrect**Answer- 2) 628.8 minutes**

Explanation-

Speed of boat A upstream = 22 – 10 = 12 km/h

Speed of boat B downstream = 20 – 10 = 10 km/h

Time taken by boat A to reach opposite end = 120/12 = 10 h

Distance travelled by boat B in 10h = 10 × 10 = 100 km

Remaining distance = 120 – 100 = 20 km

Speed of the boat A while going downstream = 22 + 10 = 32 km/h

Required time = 10 + 20/(32 + 10) = 10 + 20/42 = 10 + 0.48 = 10.48 h = 628.8 minutes (approx.) - Question 4 of 10
##### 4. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude

**In river U, boat B starts from one end to other upstream. After one hour, boat A starts from the same end. After few hours boat A reaches the other end but at the same time, boat B was still 14 km far from other end.What is the distance between these two ends of the river U?**Correct**Answer- 1) 104 km**Let boat B takes further x hours to reach the opposite end.

Explanation-

Then, according to the question,

13x – 10(x + 1) = 14

13x – 10x – 10 = 14

3x = 24,

x = 8 hours

Required distance = 13 × 8 = 104 kmIncorrect**Answer- 1) 104 km**Let boat B takes further x hours to reach the opposite end.

Explanation-

Then, according to the question,

13x – 10(x + 1) = 14

13x – 10x – 10 = 14

3x = 24,

x = 8 hours

Required distance = 13 × 8 = 104 km - Question 5 of 10
##### 5. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude

**Boat B moves upstream in rivers P, R, S and U. In rest of the rivers it moves downstream. What is the average speed of the boat B in all the rivers together (approx.)?**Correct**Answer- 2) 17.17 km/h**

Explanation-

Average speed of boat B = (28 – 8 + 18 + 13 + 20 – 10 + 32 – 15 + 16 + 6 + 15 – 12)/6 = 17.17 km/hIncorrect**Answer- 2) 17.17 km/h**

Explanation-

Average speed of boat B = (28 – 8 + 18 + 13 + 20 – 10 + 32 – 15 + 16 + 6 + 15 – 12)/6 = 17.17 km/h - Question 6 of 10
##### 6. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (Q6-10). A, B and C are hired to do different kinds of work in different days of a week. All of them take different number of hours to do the work alone. The bar graph below gives the information about the number of hours taken by each to the work alone in different days. Read it carefully and answer the given questions.**

**On Wednesday, A, B and C start working alternatively starting with A. In how much time, the work will be completed?**Correct**Answer- 3) 10 hours 12 minutes**

Explanation-

LCM of 8, 16 and 10 = 80 units

Work done by A each hour = 80/8 = 10 units

Work done by B each hour = 80/16 = 5 units

Work done by C each hour = 80/10 = 8 units

Work completed in 3 hours = 10 + 5 + 8 = 23 units

Work completed in 10 hours = 23 × 3 + 10 = 79

Time taken to complete the remaining 1 unit work = 1/5 hour = 12 min

Total time taken = 10 hours 12 minIncorrect**Answer- 3) 10 hours 12 minutes**

Explanation-

LCM of 8, 16 and 10 = 80 units

Work done by A each hour = 80/8 = 10 units

Work done by B each hour = 80/16 = 5 units

Work done by C each hour = 80/10 = 8 units

Work completed in 3 hours = 10 + 5 + 8 = 23 units

Work completed in 10 hours = 23 × 3 + 10 = 79

Time taken to complete the remaining 1 unit work = 1/5 hour = 12 min

Total time taken = 10 hours 12 min - Question 7 of 10
##### 7. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (Q6-10). A, B and C are hired to do different kinds of work in different days of a week. All of them take different number of hours to do the work alone. The bar graph below gives the information about the number of hours taken by each to the work alone in different days. Read it carefully and answer the given questions.**

**In how many hours the work will be completed on Saturday if all of them work together from the start till the work is finished?**Correct**Answer- 1) 3 hours**

Explanation-

LCM of 6, 10 and 15 = 30 units

Work done by A in 1 hour = 30/6 = 5 units

Work done by B in 1 hour = 30/10 = 3 units

Work done by C in 1 hour = 30/15 = 2 units

Time taken to complete the work = 30/(5 + 3 + 2) = 30/10 = 3 hoursIncorrect**Answer- 1) 3 hours**

Explanation-

LCM of 6, 10 and 15 = 30 units

Work done by A in 1 hour = 30/6 = 5 units

Work done by B in 1 hour = 30/10 = 3 units

Work done by C in 1 hour = 30/15 = 2 units

Time taken to complete the work = 30/(5 + 3 + 2) = 30/10 = 3 hours - Question 8 of 10
##### 8. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (Q6-10). A, B and C are hired to do different kinds of work in different days of a week. All of them take different number of hours to do the work alone. The bar graph below gives the information about the number of hours taken by each to the work alone in different days. Read it carefully and answer the given questions.**

**On Tuesday, A, B and C start working together. After 3 hours, A lefts the work and B lefts after further 1 hour. Remaining work was completed by C alone. Approximately for how much time does C work alone?**Correct**Answer- 2) 38 minutes**

Explanation-

LCM of 14, 10 and 12 = 420 units

Work completed by A in I hour = 420/14 = 30 units

Work completed by B in 1 hour = 420/10 = 42 units

Work completed by C in 1 hour = 420/12 = 35 units

Work completed by A, B and C in 3 hours working together = (30 + 42 + 35) × 3 = 107 × 3 = 321 units

Work completed by A and B working together = (42 + 35) × 1 = 77

Remaining work = 420 – (321 + 77) = 22 units

Time for which C works alone = 22/35 hours = 38 minutes (approx.)Incorrect**Answer- 2) 38 minutes**

Explanation-

LCM of 14, 10 and 12 = 420 units

Work completed by A in I hour = 420/14 = 30 units

Work completed by B in 1 hour = 420/10 = 42 units

Work completed by C in 1 hour = 420/12 = 35 units

Work completed by A, B and C in 3 hours working together = (30 + 42 + 35) × 3 = 107 × 3 = 321 units

Work completed by A and B working together = (42 + 35) × 1 = 77

Remaining work = 420 – (321 + 77) = 22 units

Time for which C works alone = 22/35 hours = 38 minutes (approx.) - Question 9 of 10
##### 9. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude

**On Thursday, A, B and C work together to finish the work. They were paid Rs 2700 for the work. The amount of money paid to B was how much more than the amount paid to C?**Correct**Answer- 4) Rs 270**

Explanation-

LCM of 12, 9 and 12 = 36 units

Work done by A = 36/12 = 3 units

Work done by B = 36/9 = 4 units

Work done by C = 36/12 = 3 units

Required difference = 2700/10 × 1 = Rs 270Incorrect**Answer- 4) Rs 270**

Explanation-

LCM of 12, 9 and 12 = 36 units

Work done by A = 36/12 = 3 units

Work done by B = 36/9 = 4 units

Work done by C = 36/12 = 3 units

Required difference = 2700/10 × 1 = Rs 270 - Question 10 of 10
##### 10. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude

**In another place, 54 men having efficiency same as that of C on Monday do half of the given work in 5 days. How many women of efficiencies same as that of A on Monday are needed to do the other half of the work in 3 days?**Correct**Answer- 4) 100**

Explanation-

Since C can do the work in 9 days and A can do the same work in 10 days. Therefore, efficiencies of men and women are in the ratio 10:9.

Let the no of women be x.

According to question, we have,

54 × 5 × 10 = x × 3 × 9

Therefore, x = 100Incorrect**Answer- 4) 100**

Explanation-

Since C can do the work in 9 days and A can do the same work in 10 days. Therefore, efficiencies of men and women are in the ratio 10:9.

Let the no of women be x.

According to question, we have,

54 × 5 × 10 = x × 3 × 9

Therefore, x = 100

**Click view Questions button to view Explanation****Note:-**We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!- Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
- If you find any mistake, please tell us in the comment section.